tilbage til forsiden
   
 

September 2005
3. årgang
nummer 13
gratis

forsiden | indholdsfortegnelsen forrige side | næste side
         
    Indhold      
 

Leder: Stjernekrigen

FAST INDSLAG. Filmanmeldelser handler snart mere om form end indhold. Det er blevet til en krig om stjerner, som er underholdende læsning, men ikke altid giver plads til en saglig og nuanceret filmdiskussion.
 

 
         
 

Brændt af solen
FEATURE. Er det poesi eller ren følelsesporno, når de sidste solstråler farver hele himlen lyserød i en romantisk scene? Det prøver Jan Oxholm at finde et svar på i en artikel om solens betydning på film, lige fra det flakkende solskin gennem trækronerne i Akira Kurosawas Rashomon (1950) til Robert Redfords gyldne hårpragt foran solnedgangen i The Horse Whisperer (1998).

   
         
 

I skyggernes rige
FEATURE. Henrik Holch kaster i anledning af filmens 110 års jubilæum et kritisk blik på klichéer og historiekonstruktioner i stumfilmhistorien. Dertil kommer et øjenåbnende indblik i publikums biografoplevelse anno 1890erne.

 

 
         
 

Billedet forestiller Amerika
FEATURE. For en sjælden gangs skyld analyseres her betydningen i Jørgen Leths sanselige æstetik. Jesper Jensen ser nærmere på fire markante scener i Nye Scener fra Amerika og giver et bud på en fortolkning.

   
         
  En scenes anatomi: Mellem den negative zone og det perfekte rum
FAST INDSLAG. Ang Lees The Ice Storm (1997) er en fremragende film, hvis raffinerede betydningsvæv og komplekse iscenesættelse ingen kritikere endnu er kommet til bunds i. Maja Sonne Damkjær tager udgangspunkt i filmens hovedscene og anskueliggør, hvorledes elementet 'is' anvendes som både tematisk, stilistisk og kompositorisk motiv.
   
         
  I en tynd tråd
FILMANMELDELSE. "Skuespillerne" i en dukkefilm er på én gang både større og mindre end virkeligheden. Som i andre animationsfilm besidder de overmenneskelige egenskaber, men som dukker har de et voldsomt begrænset udtryk. Mogens Damgaard anmelder Strings.
   
         
 

Den exhibitionistiske englænder
BOGANMELDELSE. I den nye essaysamling The Cinema of Michael Powell, International Perspectives on an English Filmmaker, får den engelske instruktør al den opmærksomhed han fortjener. Henrik Højer har læst bogen og fundet masser af inspirerende analyser, iagttagelser og betragtninger i den nye BFI-udgivelse, der er den første af sin art om Powell siden 1978.

   
         
  Bresson - den store transformator
DVD-ANMELDELSE. Robert Bresson er en af filmhistoriens store originaler. Nu er hans film endelig begyndt at blive tilgængelige på dvd. Thomas Lind Laursen ser nærmere på udgivelserne af Pickpocket og Au hasard Balthazar.
   
         
 

16:9 in English: A Larry Clark Portrait
FEATURE. Adrian Martin explicates the work of a termite artist whose portraiture of characters 'under the influence' evokes a mood that is both discomforting and kinky, yet never dispassionate.

   
         
  Præterea censeo: Madkassen
FAST INDSLAG. Højst overraskende og stik imod sædvane er der nu et fjerde afsnit på vej i en kendt danske trilogi. Bamses Uvenner har haft fat i instruktøren for at høre, hvad det nu er for noget.
   
         
   
  Udskriv denne side
     
  Gem/åben denne side som PDF (130 Kb)
     
 

Gem/åben hele nummeret som PDF (1390 Kb)

  forrige side | næste side  
         
16:9, september 2005, 3. årgang, nummer 13
til toppen | forsiden | tidligere numre | om 16:9 | kontakt | copyright © 2002-2005,16:9. Alle rettigheder forbeholdes.