Tilbage til forsiden September 2006
  Forside Indhold i dette nummer Arkiv Abonnement In English
 

Indholdsfortegnelse

 

 

 

Leder: På gensyn

FAST INDSLAG. 16:9s februarnummer har sædvanen tro et gennemgående tema, og i år er det gensyn. Det handler om genindspilninger og om gensynet med under- og overvurderede klassikere, men også meget andet. Gensynet er nemlig - på flere måder - et gennemgående aspekt ved filmoplevelsen.
   
       

Gensyn med Cape Fear

FEATURE. Genindspilninger bliver ofte udskældt for ikke at leve op til forgængeren, men også værdsat for deres evne til at udstille, hvad der har ændret sig i mellemtiden – både i kulturhistorisk, filmæstetisk og fortælleteknisk henseende. Jens Amdi Nielsen tager disse spørgsmål op i denne artikel om, hvorledes Martin Scorseses Cape Fear (1991) overgår sin forgænger af samme navn (1962, instr., J. Lee Thompson).
   
       

Uhyggens kunst: gensyn med Dreyers Vampyr

FEATURE. I sit gensyn med Dreyers skrækfilm Vampyr forsøger Thomas Teilmann Damm at indkredse den særligt dreyerske udgave af skrækken. Kunstfærdigheden og uhyggen synes at udgøre to sider af samme sag i en særdeles tvetydig ekskursion udi skrækgenren.
   
       

Godards klassiske modernisme

FEATURE. I 1965 så Peder Grøngaard første gang Godards Bande à part (1964). Dengang opfattede han først og fremmest filmen som underholdende og morsom. Det er den for så vidt stadigvæk, men ved gensyn står den samtidig som en uhyggeligt vellykket hybrid, der forener såvel kunstarter, genrer som filmæstetiske paradokser.
   
       

En scenes anatomi: Manden med solbrillerne

FAST INDSLAG. Det uigennemtrængelige blik fra en mandlig betjent med solbriller. Dette er det visuelle tema, Henrik Højer undersøger i filmene Psycho (1960), Thelma and Louise (1991) og Psycho (1998). Så længe mændene har solbriller på, er de urørlige, overlegne herskere, men hvad sker der, hvis solbrillerne falder?
   
       

Den omvendte død

FILMANMELDELSE. The Curious Case of Benjamin Button har scoret hele 13 Oscar-nomineringer forud for årets pris-uddelinger d. 22. februar. Forventningerne til filmen er således skruet i vejret, men lever den op til de høje forventninger? 16:9 ser nærmere på denne film hvis hovedperson ældes baglæns. Mathias Bonde Korsgaard anmelder.
   
       

Gentagelsens (u-)skønne kunst?

BOGANMELDELSE. I sin bog Film Remakes forsøger Constantine Verevis at få skovlen under det omdiskuterede fænomen, der filmhistorien igennem har affødt stærke reaktioner. Nis Grøn anmelder og vurderer om projektet lykkes.
   
       

An Offer You Can Refuse: Hvorfor Godfather-trilogien ikke er verdens bedste

DVD-ANMELDELSE. Det er et gensyn med filmhistoriens arvesølv. Men ifølge Martin Houlind er Godfather-trilogien stadigvæk en temmelig overvurderet filmoplevelse, selvom den er blevet restaureret ned til mindste detalje.
   
       

16:9 in English: Camera Movement Revisited

FEATURE. Two critical perspectives have had a particularly strong influence on the way in which visual style has been addressed in this and the previous 29 issues of 16:9: British mise-en-scène criticism and cinematic poetics. Jakob Isak Nielsen discusses the merits of these two perspectives by assessing how they produce knowledge about a specific stylistic device: camera movement.
   
       

Et billedes anatomi: Lad den rette komme ind

FAST INDSLAG. Ud over begge at være svenske, hvad har den svenske vampyrfilm Lad den rette komme ind og Astrid Lindgrens Karlsson på taget så tilfælles? Henrik Højer giver et bud i denne udgave af Et billedes anatomi.
   
       

Præterea censeo: Re-Kill Bill

FAST INDSLAG. I denne 30. udgave af 16:9 byder vi velkommen til en ny skarp kommentator, Valle Guilia. Valle Guilia byder os på et herligt gensyn med en af Prætereas yndede udtryksformer: satiretegningen – eller skulle vi kalde det paroditegningen?
   
     
Udskriv denne artikel
   
Gem/åben denne artikel
som PDF
   
Gem/åben hele nummeret
som PDF
 

16:9 - februar 2009 - 7. årgang - nummer 30

Udgives med støtte fra Det Danske Filminstitut samt Kulturministeriets bevilling til almenkulturelle tidsskrifter.
ISSN: 1603-5194. Copyright © 2002-09. Alle rettigheder reserveret.
2