Tilbage til forsiden September 2006
  Forside Indhold i dette nummer Arkiv Abonnement In English
 

Indholdsfortegnelse

 

 

 

Leder: Digital Dræber

FAST INDSLAG. De nye digitale formater, HD DVD og Blu-Ray Disc, har en farvestrålende flade og er imponerende skarpe i dybden. Men måske er den nye digitalisering paradoksalt nok med til at dræbe filmoplevelsen.

   
       

Filmen, stedet og distraktionen

FEATURE. Kender vi en by godt, kan filmens brug af lokaliteter distrahere vores oplevelse af filmen. Det mener Palle Schantz Lauridsen, der zoomer ind på både irriterende og fascinerende forstyrrelser i værker som North by Northwest (1959), Pusher (1996) og Italiensk for begyndere (2000).

   
       

En Kort, en Lang: Biografreklamen og Spillefilmen

FEATURE. På Statsbiblioteket i Århus er man i færd med at digitalisere over 10.000 biograf- og tv-reklamer fra ca. 1908 til 2004. Samlingen har inspireret Jakob Isak Nielsen til at sammenligne stiltræk og henvendelsesform i de to udtryksformer, som mødes i biografens mørke: biografreklamen og spillefilmen.

   
       

Uhørt!

FEATURE. I den klassiske film fremhæves talen på bekostning af al anden lyd – idealet er ’støjfri zone’. Indenfor nyere film opleves imidlertid en stigende tendens til at genintroducere lydlige forstyrrelser som en del af filmfortællingen. Her er støjen ikke et uønsket teknisk biprodukt, men et tilsigtet fortælleteknisk virkemiddel. Andreas Halskov lytter til støjen hos Cassavetes, Altman m.fl.
   
       

En scenes anatomi: Skjult kamera - uden dåselatter

FAST INDSLAG. Denne udgave af En scenes anatomi retter optikken mod østriske Michael Hanekes dystopiske univers. Sidste lussing fra Hanekes hånd hedder Caché, og den brænder uhjælpeligt fast på ethvert sind, der har fået et glimt af verden gennem denne instruktørs optik. Laust Ejstrup kigger nærmere på Hanekes kyniske kamera.

   
       

Grindhouse vol. 1: Death Proof

FILMANMELDELSE. Quentin Tarantinos Death Proof er et forrygende genrestykke, præget af endnu en omgang refererende form-maksimalisme omkring et næsten ikke-eksisterende plot. Men det er uforskammet underholdende. Kirstine Dollerup anmelder.

   
       

Spielberg; mellem briksen og målebåndet

BOGANMELDELSE. Steven Spielberg har ifølge IMDb tjent rundt regnet 10 milliarder kroner på succeser som Jaws, E.T. og Saving Private Ryan. Alene af den grund er han et interessant fænomen. Vi anmelder denne gang to meget forskellige bøger om manden, bøger, der dog har det tilfælles, at de begge først og fremmest interesserer sig for kunstneren og håndværkeren Steven Spielberg og noget mindre for den film-økonomiske supermagt bag signaturen.
   
       

Sårets cinematografi

DVD-ANMELDELSE. I dette nummers DVD-anmeldelse skriver Ove Christensen om Alain Resnais’ film fra 1963, Muriel ou le temps d’un retour. Han er meget begejstret, men også rundtosset, efter mødet med Resnais’ filmiske overvejelser over begreber som erindring og sandhed. Ekstramaterialet lever dog ikke helt op til filmens høje standard.
   
       

16:9 in English: Given Circumstances: The East Asian Cinema of Akira Kurosawa, Part 1

FEATURE. Bert Cardullo has collected a number of interviews with Akira Kurosawa that are to be published by University Press of Mississippi in 2008. To mark that occassion, and as a supplement to the book, Cardullo will be discussing the cinema of Kurosawa in two essays of which this is the first.
   
       

Et billedes anatomi: Nærmere, Gud, til dig

FAST INDSLAG. Per Kirkebys kapitelbilleder til Breaking the Waves fascinerer stadig. Pia Strandbygaard Frandsen har set nærmere på et af disse i lyset af den romantiske malerkunsts landskabstradition.

   
       

Præterea censeo: Luftens helt

FAST INDSLAG. Et af H.C. Andersens bedste eventyr hedder Skyggen, men den proklamerede danske storfilm om eventyrdigteren selv er der endnu ingen, der har set skyggen af. Bamses Uvenner overvejer, om vi mon skal vente helt til vores dages ende?

   
     
Udskriv denne artikel
   
Gem/åben denne artikel
som PDF
   
Gem/åben hele nummeret
som PDF
 

16:9 - juni 2007 - 5. årgang - nummer 22

Udgives med støtte fra Det Danske Filminstitut samt Kulturministeriets bevilling til almenkulturelle tidsskrifter.
ISSN: 1603-5194. Copyright © 2002-07. Alle rettigheder reserveret.
2