Tilbage til forsiden September 2006
  Forside Indhold i dette nummer Arkiv Abonnement In English
 

Præterea censeo: Luftens helt

Af BAMSES UVENNER

 

Der var engang en tryllekunstner udi levende billeder, der hed Bølle August. Han havde et luftbåret skriveværksted, der var ganske lille, men det var da altid stort nok til at skrive H.C. Andersen på den samme linie - og skrive, det ville han.

Nu var det jo rigtignok noget kækt af ham, at han turde sige til H.C. Andersen Fonden: "lad mig lave den film!", men det turde han nok, for hans navn var så vidt og bredt berømt, at der var hundrede filmselskaber, som ville have sagt tak til. Bølle August fik løn forlods, mere end tre tusinde-tusinde rigsdaler, og han forberedte sig nu til langt efter festårets ende, og mere til.

Folk i landet kunne ikke begribe, at det skulle koste en bondegård, og at de blotte forberedelser skulle vare syv lange og syv brede, men Bølle svarede kun, at han havde forkundskaber, og de var nyttige.
Undervejs forsøgte Bølle desforuden spillefilmen at pitche en række andre Andersen-projekter. Han tilbød sålunde at skrive både en opera i en helikopter, en kortfilm i et svævefly og en H.C. Andersen-drikkevise ombord på en rumfærge.

Mange åringe senere, da Bølle håbede Fonden og folket havde glemt alt om de forpligtede skriblerier, sagde et lille barn pludselig: "Men han har jo ikke skrevet noget". "Herre Gud, hør den uskyldiges røst," sagde en chefredaktør, og den ene hviskede til den anden, hvad barnet sagde. "Men han har jo ikke skrevet noget," råbte til sidst hele folket. Det krøb i Bølle, thi han syntes, de havde ret, men han tænkte som så: "Tina Turner fik uden problemer ti tusinde-tusinde rigsdaler og 4 skilling for ej at synge en sang, så nu må jeg holde inkvisitionen ud".

Og producenten gik ved siden af med røde ører og bar på manuskiptet, som slet ikke var der.

 

Om Præterea censeo

Præterea censeo er et fast indslag i 16:9. Her får skiftende skribenter og tegnere spalteplads til - under pseudonym - at komme med mere eller mindre seriøse ud- og indfald mod alle sider af filmens verden. En skønsom blanding af ucensurerede krigs- og kærlighedserklæringer. Ordet er frit ...

 

 
     
Udskriv denne artikel
   
Gem/åben denne artikel
som PDF
   
Gem/åben hele nummeret
som PDF
 

16:9 - juni 2007 - 5. årgang - nummer 22

Udgives med støtte fra Det Danske Filminstitut samt Kulturministeriets bevilling til almenkulturelle tidsskrifter.
ISSN: 1603-5194. Copyright © 2002-07. Alle rettigheder reserveret.
13