tilbage til forsiden
   
 

Februar 2005
3. årgang
nummer 10
gratis

forsiden | indholdsfortegnelsen forrige side | næste side
         
    Indhold      
 

Leder: Hvem skyder kanonerne for?

FAST INDSLAG. En filmkanon er et af de sidste nye våben i den verserende kulturkamp i Danmark. Men hvordan vælger man egentlig alletiders 14 bedste danske spillefilm, og hvorfor skal filmen forresten være så forbandet folkelig?
 

 
         
  Quite able
FEATURE. De færreste, der har set Bad Lieutenant, glemmer den igen. Til gengæld er instruktøren Abel Ferrara ved at gå lidt i glemmebogen. Det er synd, mener Dorte Schmidt-Jørgensen. Det grænseoverskridende Ferraraske univers er mere og andet end sex, drugs and rock'n roll - og hvinende boremaskiner.
   
         
 

Temps mort. Om forholdet mellem den tidlige attraktionsfilm og den moderne, avantgardistiske efterkrigstidsfilm
FEATURE. Hos Jean-Luc Godard ser vi et billede af en ejendommelig sort væske, der bobler. Hos Andy Warhol ser vi et billede af en mand, der sover i otte timer. Disse billeder står i centrum for Henrik Holchs essay, der - med afsæt i stumfilmeksperten Tom Gunnings idé om en tidlig attraktionsfilm - eftersporer en filmhistorisk udvikling, der har med tidens forandrede rolle at gøre.

 

 
         
 

24 sandheder i sekundet
FEATURE. øjnene kan næsten ikke følge med, når hurtige billeder af djævle, spøgelser og pornoskuespillere springer frem på det hvide lærred. Hvad er meningen? Ja, det er et godt spørgsmål, siger Jan Oxholm, der her ser nærmere på teknikken og idéen bag det subliminale billede i film som Pantelåneren (1965), Eksorcisten (1973) og Fight Club (1999).

   
         
  En scenes anatomi: Melankolien i bevægelse
FAST INDSLAG. Hvordan kan det lykkes en film bogstavelig talt at fortælle en stemning? Med en scene fra Paul Thomas Andersons Magnolia (2000) som eksempel giver Edvin V. Kau et bud på, hvordan instruktøren klarer det ved at orkestrere en hel række filmiske virkemidler til en helhed med klare mønstre.
   
         
  Højt at flyve ...?
FILMANMELDELSE. Højt at flyve, dybt at falde, lyder det velkendte ordsprog, der i bogstaveligste forstand betegnede luftfartsentusiasten Howard Hughes' liv. Men passer dette mundheld også i overført betydning på filminstruktøren Martin Scorsese, der netop har lavet en film om ham? Michael Højer anmelder The Aviator.
   
         
  Samtaler
BOGANMELDELSE: Vi er dykket lidt længere ned i bunken af filmbøger denne gang og anmelder Michael Ondaatjes interviewbog fra 2002, Conversations, med lydmanden og filmklipperen Walter Murch. Henrik Højer anmelder begejstret.
   
         
  Efter leoparden kommer hyænerne
DVD-ANMELDELSE. Ikke ofte i filmhistorien har en instruktør fået lov til at investere så megen detalje og autenticitet med så lidt hensyn til budgettet som det er tilfældet med Luchino Viscontis Leoparden (1963). Resultatet betød næsten økonomisk fallit men kunstnerisk succes. Claus Toft-Nielsen ser på udgaver af denne storslåede Cannes-vinder.
   
         
 

16:9 in English: Bordwell on Bordwell: Part IV - Levels of Engagement
FEATURE. This is the fourth and final part of our interview series with film scholar David Bordwell. The interview takes its vantage point in a question that many of us have been wanting to ask for a long time: "Do you feel differently about key concepts in your earlier work?" Bordwell has a few surprising responses in this regard. However, this is not all he has in store for us. He concludes the series with scintillating insights on Paul Thomas Anderson's Magnolia (1999) and that most revered and cursed of all films: the classical Hollywood film.

   
         
  Præterea censeo: Kulturkrig?
FAST INDSLAG. Man er i øjeblikket i færd med at køre det tunge skyts frem i den danske undervisnings- og kulturdebat, hvor der skydes med kanoner fra både højre (Konservative) og Venstre. Paparazzi-fotografen Bamses Uvenner har fået et usædvanligt 'skud' af Krigsministeren i kassen.
   
         
  Bagsiden: læserbrevkasse
FAST INDSLAG. I forrige nummer af 16:9 bragte vi Michael Bos featureartikel om Hollywood i 40'erne. Den læste Carsten Lang-Jensen, og han er ikke helt enig med Bo. Læs hans kritikpunkter i dette nummers læserbrev.
   
         
   
  Udskriv denne side
     
  Gem/åben denne side som PDF (124 Kb)
     
  Gem/åben hele nummeret som PDF (1186 Kb)
  forrige side | næste side  
         
16:9, februar 2005, 3. årgang, nummer 10
til toppen | forsiden | tidligere numre | om 16:9 | kontakt | copyright © 2002-2005,16:9. Alle rettigheder forbeholdes.