Tilbage til forsiden September 2006
  Forside Indhold i dette nummer Arkiv Abonnement In English
 

Indholdsfortegnelse

 

 

 

Leder: Film i og på nettet

FAST INDSLAG. Indkøbsnettet er ikke meget bevendt, når det gælder gode og anderledes filmoplevelser. Til gengæld er internettet ved et blive et ganske brugbart sted at finde og se film. Vi kipper med flaget for det fagre nye internet, der er en gave til nysgerrige filmfans med mod på smalle dokumentarfilm og gamle klassikere.
   
       

Kornet var faktisk i fare

FEATURE. Kornet er i Fare er én af de danske dokumentarfilm, som nyder størst udbredelse i dansk- og historieundervisningen. Den udbredte opfattelse er, at filmen var en allegori over den tyske besættelsesmagt – samt at denne subtile dagsorden var indlysende for det danske publikum. Palle Bøgelund Pettersons grundige arkivarbejde rykker så gevaldigt ved begge disse opfattelser, at vi må revidere dette hjørne af den danske filmhistorie.
   
       

The Sound of Silence

FEATURE. Paradoksalt er det lydfilmens gennembrud, der gør stilhed til en betydningsrig æstetisk ressource. Netop her bliver stilhed en strategi frem for et grundvilkår. Andreas Kakiou Halskovs artikel handler om denne tilsigtede stilhed. I sin afsøgning af de implikationer og funktioner, der knytter sig til virkemidlet, kommer han vidt omkring – fra avantgardister som Stan Brakhage over Once Upon a Time in the West (1968) til Buffy, the Vampire Slayer (2001) og Bang Bang Orangutang (2006).
   
       

Boys don't cry

FEATURE. Det er nok de færreste, der umiddelbart ville beskrive filmene i Per Flys trilogi (Bænken, Arven og Drabet) som melodramaer. Det er ikke desto mindre ambitionen i Jens Amdis artikel, hvor han overbevisende argumenterer for, at Per Fly gør brug af en række klassiske melodramatiske motiver i filmene i sit forsøg på at portrættere den moderne mand.
   
       

En scenes anatomi: Til fødselsdag

FAST INDSLAG. Tidligere på året fik Jakob Isak Nielsen i et 16:9-program på DK4 lejlighed til - sammen med lektor Edvin Kau - at diskutere en fængslende fødselsdagsscene fra Christian Mungius Cannes-vindende film 4 måneder, 3 uger og 2 dage (2007). I denne artikel udvider, samler og organiserer han sine betragtninger.
   
       

Frygtelig ulykkeligt?

FILMANMELDELSE. Hvad skal vi overhovedet med filmanmeldelser? Henrik Højer giver sit bidrag til den verserende debat om filmkritikkens rolle og funktion. Og så folder han sin holdning ud med en konkret anmeldelse af den sønderjyske neo-noir-western Frygtelig Lykkelig.
   
       

Cities in Transition

BOGANMELDELSE. Den har en lokkende og iøjnefaldende forside. Men Cities in Transition - The moving image and the modern metropolis er ifølge Palle Schantz Lauridsen en antologi, som ikke lever op til de høje forventninger.
   
       

Livet er en container

DVD-ANMELDELSE. Med Container fuldender Lukas Moodysson en bevægelse fra det konventionelt fortalte til det filmisk eksperimenterende. Steffen Moestrup har set filmen, der er stærkt forbundet med 1950'ernes amerikanske avantgardefilm.
   
       

16:9 in English: Towards an Aesthetic of Slow in Contemporary Cinema

FEATURE. Whereas a quickening of pace is a major characteristic of the history of mass-market cinema, a slowing down of pace in niché-market cinema has developed alongside it – not merely as an oppositional practice but also as an aesthetic strategy in its own right. Discussing the work of filmmakers such as Tsai Ming-liang, Gus Van Sant and Albert Serra, Matthew Flanagan argues that one can detect a unique formal and structural design: an aesthetic of slow.
   
       

Et billedes anatomi: The Killers

FAST INDSLAG. Denne gang er billedet, der udstilles, hentet i Robert Siodmaks noir-klassiker fra 1946, The Killers. Som det ofte er tilfældet i fyrrenes kriminalfilm er menneskeligt begær i centrum, og det fremgår med al ønskelig tydelighed af det valgte snapshot. Henrik Højer udlægger og perspektiverer.
   
       

Præterea censeo: Slut Prut Finale

FAST INDSLAG. I anledning af det netop overståede valg i USA kigger Bamses Uvenner nærmere på et par gamle, en ny og en kommende portrætfilm omhandlende amerikanske præsidenter. Det bliver samtidig Bamses Uvenners uigenkaldeligt sidste indslag i 16:9.

   
     
Udskriv denne artikel
   
Gem/åben denne artikel
som PDF
   
Gem/åben hele nummeret
som PDF
 

16:9 - november 2008 - 6. årgang - nummer 29

Udgives med støtte fra Det Danske Filminstitut samt Kulturministeriets bevilling til almenkulturelle tidsskrifter.
ISSN: 1603-5194. Copyright © 2002-08. Alle rettigheder reserveret.
2