tilbage til forsiden
   
 

Februar 2004
2. årgang
nummer 5
gratis

forsiden | indholdsfortegnelsen forrige side | næste side
         
    Indhold      
 

Leder: I'm in Heaven

FAST INDSLAG. Verden kan indimellem synes hård og uretfærdig, når man som filmelsker betragter de store biografers smalle filmudbud. Men kigger man på hjemmevideo- og dvd-markedet og ikke mindst på de muligheder internettet giver for filmdistribution, ja så har det måske aldrig været sjovere at være filmnørd.
 

 
         
  Filmfortryllelse mellem fornuft og følelser
FEATURE. "Mærkelig" og "uhyggelig" er ord, der ofte bruges til at beskrive den amerikanske instruktør David Lynchs film. Med sit karakteristiske filmiske udtryk skaber Lynch værker, der er svære at (be)gribe. Karen Grøndahl ser på, hvordan Mulholland Drive (2001) udfordrer sin tilskuer.
   
         
  Virkeligheden revisited
FEATURE. Mange havde det måske på fornemmelsen: Virkeligheden er ikke længere, hvad den har været og da slet ikke på film. I sin artikel om den socialkonstruktivistiske thriller kigger Bo Kampmann Walther nærmere på nogle af de amerikanske film, der gennem de sidste år har behandlet og forholdt sig stadig mere problematiserende til virkeligheden, som vi tror, vi kender den.
 

 
         
 

Jørgen Leth: En filmsproglig æstetiker og eklektiker
INTERVIEW. Igennem 40 år har Jørgen Leth udviklet og udforsket filmsproget i både spillefilm, kortfilm og dokumentargenren. Mød ham her til en snak om filmstil, æstetik og filmkunstens mulighed for både at irritere vanen og kaste grus i maskineriet.

   
         
  En scenes anatomi: Amerikanske billeder
FAST INDSLAG. Denne gang byder En scenes anatomi på en nærmere granskning af en scene fra Sergio Leones western Once Upon a Time in the West fra 1968. Henrik Højer kigger den italienske instruktør over skulderen og med udgangspunkt i filmens fjerde scene granskes Leones utraditionelle brug af Ennio Morricones dramatiske og berømmede filmmusik.
   
         
  En røverhistorie
FILMANMELDELSE. Tim Burton har givet os mange seværdige og vidunderligt bizarre scenarier. I Big Fish overrasker han ved at skrue ned for ekspressionismen og gotikken for i stedet at fortælle en fantasifuld og sentimental far-søn historie.
   
         
  Hommage til Amerika
BOGANMELDELSE. Endnu en dansksproget antologi om film er sat i kredsløb. Fokus er tendenser, instruktører og film i 1990ernes USA. Dorte Schmidt-Jørgensen anmelder Made in America, der trods småskavanker er et kærkomment bidrag til opgøret med Hollywoods grimme rygte.
   
         
  M for mesterværk
DVD-ANMELDELSE. M betragtes af mange som talefilmens reelle gennembrud, hvor Fritz Lang som den første formåede at forene lyd og billede i et overbevisende kunstnerisk udtryk. At Fritz Langs tyske klassiker stadig står distancen, bekræftes i Peter Stochholm Bjerres begejstrede anmeldelse af såvel film som ekstramateriale på Eurekas aktuelle dvd-udgivelse.
   
         
 

16:9 in English: Abbas Kiarostami: The Earth Trembles
FEATURE. Adrian Martin celebrates the Iranian director Abbas Kiarostami and his style and vision in important films like Taste of Cherry and Ten. Minimalism, simplicity and modesty are often associated with Kiarostami but Martin emphasizes a cinematic monumentality that he also finds in his work.

   
         
  Præterea censeo: Letbenet underholdning
FAST INDSLAG. Er det virkelig så slemt at indrømme, at vi gerne vil underholdes, spørger Lille Henrivende Inge og langer i et personligt vendetta ud efter danskernes underholdnings-fobi i denne udgaves Præterea censeo.
   
         
   
  Udskriv denne side
     
  Gem/åben denne side som PDF (120 Kb)
     
  Gem/åben hele nummeret som PDF (657 Kb)
  forrige side | næste side  
         
16:9, februar 2004, 2. årgang, nummer 5
til toppen | forsiden | tidligere numre | om 16:9 | kontakt | copyright © 2002-2004,16:9. Alle rettigheder forbeholdes.